Miez?

Szakértői blog, a virtuális világokról, legfőképp a Second Life-ról

SZÖVEG NAGYÍTÁSA: CTRL-+

Utolsó kommentek

RSS feedek

|home|

Ne féljünk a CopyBot-tól!

2006.11.21. 16:31 a. prospero

Hírbehozó kolléga linkelt egy Business Week cikket egy korábbi poszthoz, erre, illetve az egész mizériára reagálnék röviden.

Az köztudott, hogy az SL a felhasználók kreálmányaitól lett naggyá, azokból táplálkozik. ők voltak, akik kockákból, gömbökből, hengerekből, vagyis alapvető 3D-s objektumokból (ún. primekből , amik textúrázhatók) az apró Linden Labs világát a jelenlegi szintre emelték.

... azzal, hogy 2004-ben a LL lehetővé tette, hogy ki-ki rendelkezzen is ezek felett, akár úgy, hogy ingyen osztogatja alkotásait, akár úgy, hogy valós pénzre váltható Linden $-t kér értük, és tiltja a másolásukat, továbbadásukat vagy módosításukat, kialakulhatott egy RL fogyasztói társadalomra hajazó rendszer, egy mini-kapitalizmus.

A könnyen átlátható jogosultságrendszer szilárd védőfala volt ennek, mindezidáig... Az elhíresült CopyBot nevű packet sniffer (külső, adatforgalmat figyelő és elemző program), képes prim szinten másolni, lekopírozni a másolt tárgyat, készítőjeként a CopyBot tulaját feltüntetve...

Ámde! A kialakult pánik olyan szinten elmérgesedett, hogy teljesen elfeledkeztek az emberek arról, valójában mit is tud ez a program, és hogy gyakorlatilag védekezni is lehet ellene, többé-kevésbé.

1. A CopyBot maradandóan csak textúrázatlan primeket másol, raáadásul lassú, időigényes művelet keretében. Vagyis egy szék formáját le tudja másolni, textúráit (véglegesen) már nem, és a tárgyon a 2007. Q1-től userek által is látható időbélyeg sokmindenről fog árulkodni, hiába lesz a tárgy alkotójaként feltüntetve a tolvaj.

2. Free accountok egy pipa beikszelésével kitilthatók a földünkről, vagyis a hitelkártyával magát nem azonosítók belépése korlátozható, ekképp csak legfeljebb lopott accounttól kell tartanunk, vagy lopott hitelkártyával CopyBotozótól.

3. Van AR (abuse report) és DMCA kereseti lehetőség a CopyBotozóval szemben...

4. Egyszerűbb tárgyainkat kézzel is könnyedén lemásolhatja bárki... a textúrások egyfolytában panaszkodnak, hogy nekik milyen rossz... (Arra senki nem gondol, hogy egy épület textúrát sima Print Screen-nel egy óvódás is le tud nyúlni?)

5. A kereslet továbbra is oda fog menni, ahol megtalálja a kínálatot, vagyis ezután sem apróhirdetésekből, sötét alkóvokban megbúvó CopyBottal fölszerelt dílerektől fognak a női avatárok flexi göncöt vásárolni, hanem mittomén, elmennek valamelyik Bewitched shop-ba.

6. Aki akart, az eddig is hozzájuthatott mindenhez FREE cuccból. Ott a FREEBIE STORE, több, mint 5.000 free cuccal tele.

Az egész ügy arra jó, hogy egyesek számára azt a látszatot keltse: egy virtuális világban nincs biztonságban sem a pénze, sem a szellemi tulajdona, jönnek majd a gonosz kalózok, és le leszel másolva, mint az egyszeri mp3... Az oké, hogy védjük a védendőt, és ez SL szinten egyelőre egy sebezhető rendszerrel van megoldva, de a hisztéria nemigen segít. (Akadnak erre megfelelő kezdeményezések, majd meglátjuk mi lesz a vége...)

(És persze az utóbbi idők performancia gondjai miatt, hogy őszinte legyek, nem is bánnám, ha lassulna az SL boom... Nagyon közeledünk a 2 millióhoz... hát hiányzik az nekünk? ;) )

5 komment

Címkék: tech gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://secondlife.blog.hu/api/trackback/id/tr4618190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kavics · http://kavics.freeblog.hu 2006.11.21. 16:59:25

magántulajdon...mennyire alapvető ragaszkodás...persze én is benne élek...és nem látok mást!
Vajon maradhatna-e szabad a szellem a tárgyakon túl?

hírbehozó · https://webisztan.blog.hu/ 2006.11.21. 21:58:40

ja, most van a médiában egy kis hype. de ez csak jót fog tenni, majd meglátod.

prospero 2006.11.22. 14:43:18

az a baj a full ingyenes rendszerrel, hogy az LL-nek fizetnie kell valamiből a szervereket, amin a sim-ek futnak, vagyis teszem azt egy szigetért a havi $200-300-at el kell kérje.

márpedig a sziget tulaja az valamiből meg kell, hogy teremtse...

a. prospero · http://secondlife.blog.hu 2006.11.24. 09:14:03

A továbbiakban prospero = a. prospero, egy illető jelezte, hogy régóta használja a Prospero nicket, és bár "Shakespeare után szabadon" lehetne használni (SL-ben is azt az iksz száz limitet el fogja érni a Prosperók száma), egy betűvel elkülönítem magam az egyébként nem túl modoros levélírótól.

swad 2007.05.29. 19:39:29

nem is kell félni a copybottól és a hasonszőrű rekreátoroktól sem 1 kicsit sem. Vajon annak tudatában h bármi amit az slben csinálsz, létrehozol, alkotsz, mondasz, stb minden lemásolható, loggolható, elrettent e magától az sl használatától?
nem hinném... pedig igy van, mint azt valaki megjegyezte minden a lindenék serverein történik , amiket jól felügyelnek, következés képpen minden az övék. Ha te odaszarsz 1 kockát a mesezöld fűre már az is az övék marad :D persze vannak módok arra h a modelleket exportáld, szintúgy a szkripteket, textúrákat is, de kérdem én mire mész vele? az egész tök szánalmas... az pedig h az utóbbi 6 hónapban havonta 1 millióval nőtt a beregisztrált felhasználók száma pedig nem jelent mást minth utolérték a rendszert az accountcsalók illetve a hitelkártyamanipulátorok.
(lsd ezzel szemben viszont az 1 időben online userek száma alig 10000 el nőtt)
süti beállítások módosítása