Miez?

Szakértői blog, a virtuális világokról, legfőképp a Second Life-ról

SZÖVEG NAGYÍTÁSA: CTRL-+

Utolsó kommentek

RSS feedek

|home|

Kell-e a magyaroknak a Second Life?

2008.09.16. 13:26 a. prospero

A válasz: nem.

Nézzük az aktívakat világszerte (2008. szept. 15):

Residents Logged-In During Last 7 Days 493,007
Residents Logged-In During Last 14 Days 628,852
Residents Logged-In During Last 30 Days 866,670
Residents Logged-In During Last 60 Days 1,233,967

 

Ez nagyjából egyezik az éveleji adatokkal, amikor még a kimutatások az összes országra kiterjedő részletességgel készültek. Akkor hozzávetőlegesen 7-800 volt az aktív magyarok száma (ebben a botok is benne vannak).

A hasonló fejlettségű és populációval bíró országok (legalábbis akikkel szeretjük egy lapon emlegetni magunkat) aktivitása alapján cirka 5000 aktív magyar kellene, hogy legyen.

Vagyis ennek a 20%-át se érjük el. Mi lehet ennek az oka? Miért van az, hogy nincsenek normális magyar helyek? (Arról most ne is beszéljünk, hogy a bent lévő magyarok legtöbbjének "minősége" milyen.) Sőt, magyar helyek nincsenek, leszámítva az egy szem Magyar Centrumot, ahova meg senki se jár.

(A Piros Hetes, hál'istennek becsődölt, a H-Art gusztustalansága meg elriaszt minden jóérzésűt.)

Nos, hogy a kérdést ne feledjük, jöjjön rögtön a válasz:

- először és mindenek előtt: itt gondolkozni kéne, önállóan; erre a legtöbb magyar nem

- a magyarok csórók, nincs pénzük földre, szellemi befektetés anyagi megtámogatására, és egyébként is a warezoláshoz, ingyenletöltéshez, lopáshoz (copybot) és a mutyizáshoz szoktak;

- a magyarok legnagyobb része fiatal (tizenéves), gyakorlatilag alig több, mint a média által agymosott amerika-hulladék;

- a többi magyar jó részébe se szorult kreativitás, miért is szorult volna, hiszen az itteni iskolarendszerben leginkább bűn az, ha saját ötlete, véleménye van valakinek; ráadásul az ostoba, neveletlen, bunkó szülők hasonló kölyköket nevelnek (illetve nem nevelnek azok semmit se), ilyenekből pedig már többedgenerációnál járunk.

- végül... a magyarok irigyek és példanélküli az, ahogy egymást tudják gyűlölni, marni; itt most nem nevezem meg, kik és mikor és hogy -- nem érdekel.

 

E fölvezető azt hiszem elegendő is lesz ahhoz, hogy világossá váljon, ezen a blogon magyar helyekről vajmi kevés információ lesz található. A most "üzemben levő" helyekről egészen biztosan nem, hiszen mint említettem, a kihalt MC-n kívül ezek gusztustalanok.

Utóirat: aki nekem nem hisz, tekintsen bele az index poli fórumába, és képzelje hozzá, hogy egy új, szép világot is hogyan tesznek tönkre pontosan ugyanígy.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://secondlife.blog.hu/api/trackback/id/tr99666075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kavics 2008.09.17. 16:51:10

Olvaslak, követlek, de szerintem hamar elkanyarodnak majd tőled a "magyarok", ahogy írsz abból az jön át, hogy sajnos nem tudsz felülemelkedni, és építően előre lépni..pedig itt pont erre lenne szükség..mondjuk nagy feladat ez..én utazóként ezt látom magunkról..és soxor nekem se sikerül egy átérezni a megértő mosolyban lévő teremtő erőt...remélem erre fogsz fejlődni..hajrá!..én várom a híreid!

a. prospero · http://secondlife.blog.hu 2008.09.17. 17:06:48

Talán még emlékszel, milyen pozitív hangvételű volt a blog eredetileg.

Nos, azóta találkoztam a magyarokkal...

Abban igazad lehet, hogy a mosoly sok mindent megold, szerintem csak pár poszt erejéig leszek ilyen, mert van pár antipatikus jelenség SL-ben, de egyébként szeretem a világát.

kavics 2008.09.22. 13:43:43

jappe...és télleg megértem a negatív kitörés dolgot..nekem is van/volt ilyen ..és ilyenkor jobb ha kijön...szal ha ez jön akkor csak nyugodtan...lényeg hogy ÍRJ:) .. mi meg kommenteljünk

Zoopraxiscope · http://en.wikipedia.org/wiki/Zoopraxiscope 2008.10.20. 16:32:24

Harcias és indulatos kis cikk, viszont egészen messzire mutató kérdéseket vetsz föl benne.

Az SL magyar populációjának kulturális összetétele folyamatos változásban van, két jól körülhatárolható tényező függvényében. Az egyik a hazai sajtó pillanatnyi hozzáállása az SL-jelenséghez, a másik a helyben megjelenő szolgáltatók által kínált tartalom.
A sajtó aktivitása/passzivitása, érdeklődése/érdektelensége vitathatatlanul az egyik legmeghatározóbb tényező az újonnan regisztráló avatárok számát illetve kulturális összetételét illetően. Egyetlen olyan sajtótermékről tudok, amely viszonylag rendszeresen foglalkozott ezzel a világgal - ez az Index. Emlékezetes a 2006 végi Nagy Boom. Az Index helyi megjelenésekor (köszönhetően a széleskörű és pozitív hangvételű hírverésnek) magyar felhasználók százai regisztráltak nagyon rövid idő alatt. Az Index delegált újságírója rendszeresen közvetített a fontosabb helyi eseményekről, kezdeményezésekről, minden alkalommal valóságos népesedési hullámot indítva el cikkeivel. Az új felhasználók ebben az időben tehát leginkább a lap olvasótáborából kerültek ki - ez a tény nagyban meghatározta tehát a helyi népesség kulturális összetételét is. Értsd: az akkor regisztrált magyarok között még szép számmal akadtak "írástudók".
Azóta a helyzet jócskán megváltozott - az SL hazai közönsége gyakorlatilag sajtó nélkül maradt. - Nyilvánosság híján lassan beszűkült az SL hazai ismertsége, ami a nemzetközi tendenciákkal teljesen ellentétes. Az újonnan regisztráltak jobbára szájhagyomány útján, barátoktól, ismerősöktől szereznek tudomást erről a világról. Lényegesen kevesebben érkeznek tehát. Azonban megérkezni és itt maradni - ez két külön kérdés. Ettől a ponttól válik lényegessé a már megtelepedett lakók felelőssége, az általuk kínált tartalom ugyanis komoly szűrő, amely hosszútávon meghatározza a helyi populáció összetételét, ezzel a színvonalát és a jövőjét is. És ez nem kis felelősség.
Az SL kereső rendszerének sokat vitatott sajátossága, hogy a keresési találatokat egyetlen szempont, a számszerű forgalmi adatok alapján rendezi sorba, ez azonban könnyen manipulálható: egy tucatnyi robottal betelepített, ám teljesen érdektelen és tartalmatlan hely igen előkelő helyet foglal el a találati listán. A profitorientált helyek közt igen nagy a versengés. Nyilvánvaló cél és egyben elemi érdek is, hogy a látogatók helyben költsék el a lindenjeiket - és ennek a célnak elérése érdekében a felkínált tartalmat is a legszélesebb rétegek elvárásaihoz igazítják.
Amennyiben tehát nagy látogatottságra (értsd: sok pénzre) vágysz, nyiss egy klubot, helyezz el benne 15-20 darab robotot, akik a stabilan magas forgalomról gondoskodnak majd (ez a keresőn keresztül valóságos látogatókat vonz majd), a felkínált tartalmat pedig igazítsd a legelemibb, zsigeri igényekhez (komoly sikerekkel kecsegtet a "pia-pénz-pina" szentháromsága, mint keresési kulcsszavak).
Nagyobb népességgel rendelkező közösségekben a fenti szisztéma szerint működő helyek elvesznek a kínálati sokaságban, a miénkhez hasonlóan kicsi és sebezhető közösségekben viszont nagyban meghatározzák a kulturális fejlődés irányát, az általános igényszintet és a szellemi összetételt.
A kínálati oldal tehát nagyon egyoldalú - az újonnan érkező, igényesebb látogatók hamar visszahőkölnek a feltűnő, tolakodó igénytelenségtől, maradnak viszont azok, akik szerint az SL csak egy "game", vagy "színes-szagos chat".
És hogy mi is az SL valójában? Nos, ez megérne egy újabb postot. :)
süti beállítások módosítása