Miez?

Szakértői blog, a virtuális világokról, legfőképp a Second Life-ról

SZÖVEG NAGYÍTÁSA: CTRL-+

Utolsó kommentek

RSS feedek

|home|

Csehszlovákia feltámadott... virtuálisan

2009.03.23. 17:12 a. prospero

Őszintén szólva vajmi kevés fogalmam van arról, hogy a szépemlékű cseh és szlovák egybekelés mennyire volt népszerű annakidején, illetve hogy a gazdasági érdekeken kívül mely okok vezettek az angolul nehezen kimondható országok listáján tuti top tizes Csehszlovákia felbomlásához. A történelemkönyvek szerint azért nagyjából elvoltak cirka 75 évig a vegyesfelvágott nemzetiségű lakók, ám a tananyagban mégis az szerepel, nemzeti ellentétek vezettek a szakadáshoz. (Szorítkozzunk most csak a csehekre és a szlovákokra.)

Csehszlovák belváros (részlet)

Így kellőképp meglepődtem, amikor a Showcase-t böngészve az egykori északi szomszéd nevével találkoztam. Egy magányos idealista retro-próbálkozására számítottam, kimerülve kb. egy "modellezük le a Kórház a város szélén"-t ötletben.

De másod ízben is meg kellett lepődnöm, a tényleges látogatásom alkalmával. Szingli szim helyett egy egész kis kolóniába botlottam, Czechoslovakia, Bohemia, Brno, Slovakia, stb. területekkel, amiket szorgos csehek és szlovákok építettek bőszen.

Már épp kezdtem volna a magyaros önsajnálkozásba, hogy "bezzeg a szomszédok", amikor betöltött a vendéglátó városrész, és jóleső gonoszsággal nyugtázhattam, hogy az építési színvonal körülbelül 2004-es...

Csehszlovák telepesek. Háttérben a csehszlovák tengerrel.

Ettől függetlenül... dicséretes, hogy mekkora lelkesedéssel vágtak bele a közös feltámadásukba, igyekeznek lemodellezni saját többé-kevésbé ismert nevezetességeiket, még ha egy ízléssel bíró, de totálisan kezdő szintjén is.

És lám, a próbálkozás, az igyekezet kellően sikeres, hiszen a Showcase-be kerülni mégis csak reklám, mégis csak félmillió amerikai és többszázezer külföldi fog odakattintani, és megismerkedni a csehszlovák vendégszeretettel.

Mégis, a szomszédok közül nem ők járnak az élen az önreklámozásban: az osztrákok is határozott SL jelenléttel bírnak, sőt, még a románok is összedobtak valami virtuális Bukarest-félét, talán oda is ellátogatok, szemlézni.

A Slovakia nevű szim trópusi kinézetűre sikeredett. Mintha a szomszéd Pistike építette volna...

Idehaza ez persze nem fontos. Országimázsnak drága belefogni (még ha egy idő után nullszaldós vagy akár nyereséges is lehetne), és mivel adót csalni se nagyon tudnának vele, így a vállalkozásokat se érdekli. Csak valamiért a szomszédaink gondolják úgy, hogy mégis érdemes...

 

6 komment

Címkék: turisztika

A bejegyzés trackback címe:

https://secondlife.blog.hu/api/trackback/id/tr731020586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Su Larsen (törölt) · http://sularsen.com 2009.05.04. 16:16:13

Azert "nem eri meg", mert Magyar orszagon gyerek jateknak van titulalva. Igaz hogy szerintem is csak egy jatek, de enm gyerek jatek. Mellesleg adot csalani, meg penzt mosni remekul lehet vele. Egyebket ha lenne ra valakinekra penze, hogy tobb szigetet vegyen imidzs epites celjabol a sok okos ember biztos megfurna.

KatalinLR 2009.08.27. 13:09:06

Azért nem lesz soha több simből álló magyar terület, mert ránk erősen jellemző a széthúzás, klikkesedés és a másik módszeres utálása, fúrása.
Csak amiről én tudok, hogy SL-ben hány magyar telek és sim tulajdonos van, lazán lehetne egy vagy akár két teljes (15000 primes) magyar sim, 4-5 homestead-el körülötte. De ez sosem fog bekövetkezni, mert valljuk be, képtelenek vagyunk bármiben is összetartani, közös célokért dolgozni. Itt nem az a probléma, hogy megéri-e vagy sem a befektetett pénz, mert azt vissza lehet hozni bizonyos idő után, hanem arról, hogy biztos megindulna az acsarkodás, a veszekedés, az irigykedés, a betartás a legbagatellebb dolgok miatt.
Jómagam is simtulajok sorát bővítem, de én nem is tervezek magyarokkal, illetve magyar közösséggel, mert ez képtelenség. Látom hány csoport széledt szét, klub vagy közösségi telek ment tönkre, a jelenlegi 3-4 nagyobb magyar csoportosulás sem kedveli egymást, és még finoman fogalmaztam. Pedig amennyi simet mi össze tudnánk hozni (többet, mint a szlovákok), azon lenne helye rock kocsmának, diszkónak, hagyományőrző magyar kultúrális teleknek, kalóztanyának, repülőtérnek stb. egyaránt.
De ez nálunk sosem fog bekövetkezni, és ehhez az anyagiaknak (megéri/nem éri) vajmi köze sincs.

Zoopraxiscope · http://en.wikipedia.org/wiki/Zoopraxiscope 2009.09.05. 08:54:01

Nos, ha létezik magyar átok, az nem maga a széthúzás (olyan a világon mindenütt van, lévén az emberek egészen sokfélék és különbözőek), hanem a lustaság és az állandó kesergés és nyekergés afölött, hogy széthúzás van, és EZÉRT nem csinálunk semmit. Csináljon végre az állam, a kormány, a hatalom, a hivatal, bárki VALAMIT, de én, kösz, nem, momentán nem vagyok abban a helyzetben, nem méltó, nem érek rá, nem szeretnék erre költeni, és különben is, nincs rá időm.
A világon semmi akadálya megpróbálkozni egy nyelvi/kulturális alapon szerveződő szigetnek - ha arra tömegigény jelentkezik. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a közös anyanyelv önmagában nem indokol semmiféle csoportosdit (Jaj, az angol nyelvűek is beh' széthúzóak bírnak lenni!). Az emberek ehelyett sokkal szívesebben csoportosulnak és barátkoznak közös érdeklődés, zenei ízlés, kulturális igények és egyéb személyes szempontok szerint, ami teljesen méltányolható, és éppen így van rendjén.
Összeterelni egy kalóztanyát egy repülőtérrel, kultúrával és történelemmel foglalkozó közösséget a tinidiszkóval - nonszensz.

KatalinLR 2009.09.09. 18:00:23

Nem nonszensz, ez butaság. Simán össze lehetne hozni bármi közöset.
És nem is az a baj, hogy zenei vagy kulturális vagy egyéb érdeklődés szempontjából csoportosulnak az emberek, nem sikerült megragadnod a lényeget.
A baj az, hogy ezek a csoportosulások állandóan veszekednek egymással, és betart egyik a másiknak.
Mondvacsinált kibúvónak tartom azt, hogy jaj mert az angol anyanyelvűek is széthúznak. Persze, nem is egy csoportban játszik az egész USA, ez érthető. De ahogy a zenei érdeklődés lehet egy közös vonás, úgy a nemzeti hovatartozás is. Ezért tudnak a szlovákok, angolok, osztrákok, franciák stb. olyan dolgokat csinálni SL-ben, ami az ő nemzetüké. És ezen belül (vagy mellett, részletkérdés) mindenféle csoport és klikk elfér zenei, kulturális ízlés vagy érdeklődési kör alapján. A nemzeti hovatartozás itt csak egy tágabb, de ugyanúgy közös vonásunk. Természetes, hogy nem fog együtt mulatni a rocker a diszkóssal, amire én reflektáltam az, hogy ezen csoportoknak nem kéne betartani egymásnak és fújni egymásra.
Kár, hogy te sem értetted meg a dolog lényegét, és ezzel nem vagy egyedül. Ezen pedig már el tud bukni egy ilyen dolog.
Szerintem.

Zoopraxiscope · http://en.wikipedia.org/wiki/Zoopraxiscope 2009.09.09. 19:28:39

"Ezért tudnak a szlovákok, angolok, osztrákok, franciák stb. olyan dolgokat csinálni SL-ben, ami az ő nemzetüké."

Hát nem. Azokat nem 'a' szlovákok meg 'a' franciák csinálják. Mindenhol akad egy-egy ember, egy-egy csoport, amely felvállalja saját nemzeti, építészeti vagy kulturális hagyományait. Ha teszi, jókedvéből és magától teszi. Ez nem kötelező, nem is elvárható. Ennek ellenére most is _van_ a magyar kultúrával foglalkozó közösségi hely.
Az pedig, hogy minden nációban akad egy-egy figura, aki a konkurens (vagy annak vélt) klubok módszeres kicsinálásában látja saját sikerei kulcsát, nem nemzeti/kulturális, sokkal inkább elmekórtani kérdés.

Zoopraxiscope · http://en.wikipedia.org/wiki/Zoopraxiscope 2009.09.17. 10:02:45

A magyarok általában a világ legrosszabb fajtája. Nem szeretnek és nem becsülnek egyetlen nemzetet sem a világon, és egymást sem szeretik. Mindenki a maga kényelmére gondol, lopják a közt, és kevesen törődnek vele. Egymás között olyan titkos gyűlöletet és ellenségeskedést táplálnak, hogy szinte hihetetlen. Ennek ellenére minden nap felváltva együtt esznek, és testvéreknek hinné őket az ember. Nincs semmi engedelmesség közöttük, büszkék és arrogánsak, s nem tudnak sem uralkodni, sem kormányozni, és tanácsot sem fogadnak el olyantól, aki ért hozzá.
Mindig dicsekednek saját dolgaikkal, azonnal készek bármit megfogadni, de igen késedelmesek a végrehajtásban. Kevés dologgal foglalkoznak, kivéve a dőzsölést és a köz meglopását. Ebben nagyon serények.

Francesco Massaro, velencei titkár (1523)
süti beállítások módosítása