Miez?

Szakértői blog, a virtuális világokról, legfőképp a Second Life-ról

SZÖVEG NAGYÍTÁSA: CTRL-+

Utolsó kommentek

RSS feedek

|home|

Blogszemle

2008.11.25. 09:51 a. prospero

Nem vagyok nagy híve a kuporgassuk a szakmai titkokat szemléletnek, még ha a nyílt Interneten a látszattal ellentétben sokan vannak így vele.

A teljesség igénye nélkül végigsorolok pár külföldi, angol nyelvű second life-os blogot, ami az RSS olvasómban helyet kapott. (Nem feltétlen azért, mert szeretem az adott lapot, de nem árt képben lenni.)

Még valami, a clueless faktorról: ez a faktor azt mutatja meg, mennyire szakmai (és mi lehetne a szakma itt más, mint a számítástechnika) az adott blog. Miért fontos ez? Mert a magas clueless faktorú blogokon gyakran olvashatunk olyan szenzációkról, amik csak a szerzőnek azok. Magyarul ártalmatlan hozzánemértésből fakadó félrevezetésekbe botolhatunk. (Értelemszerűen a nagyobb szám a rosszabbb (nekünk); a kifejezést egyébként kölcsönöztem, aki megmondja honnan, kap egy piros pontot.)
 

New World Notes - Hamlet Au blogja; a szerző ismert, elismert, sikeres, könyvet írt az SL-ről, naponta frissülő, változatos hírekkel, időnként belsős információkkal szolgál.
Clueless faktor: 6/10.

Dusan Writer blogja - Talán a legkiegyensúlyozottabb Second Life blog, a szerzője többször ír hosszabb elemzéseket, olykor kitekint más világok fele is, de összességében aktuális, korrekt írásokat hoz.
Clueless faktor: 3/10

Your 2nd place - Több bloggoló együttes próbálkozása ez a rémes design-t nemrég maga mögött hagyó site. Akad köztük "solution provider" vagyis olyan önjelölt lakó, aki szívesen dobálózik a kor kellően undorító kifejezéseivel... emellett a blog főként inworld dolgokkal foglalkozik, nem ritkák a Lindenek fogadóóráinak az átiratai.
Clueless faktor: 5/10 (átlagosan)

The Second Life Newspaper - sem design-jában, sem tartalmában nem ér fel a névhez, amit magához ragadott, alkalmi információszerzésre egynek elmegy, nem is rendes blog, de magazinnak mégse nevezném.
Clueless faktor: 7/10

Not Possible In Real Life - ellentmondásos blog, sok érdekes, turisztikai szempontból nézhető kategóriájú helyet vonultat fel, de javarészt a saját tagságának termékeiből, az öntelt, magukat művésznek gondoló, deviantartról és hasonló helyekről lepattant szerzők tollából. A tulajhölgy önteltségére mi sem jobb példa, mint hogy a site-ról wikipédia bejegyzést indított. (Amit azóta ki is moderáltak.)
Clueless faktor: 10/10 (mindenre rácsodálkozunk-szint)

Second Thoughts - újabb ellentmondásos blog, a Profoky Neva nevű férfi avatárral SL-ező hivatalos orosz-fordító és tipikus külvárosi családanya vitriolos kritikákat ontó oldala. A szerző az elmebeteg kategória, de megszállotsága részben az SL, ezért rengeteg eseményről, történésről beszámol, informatív a blogja. Próbál megérteni dolgokat, de általában oda lyukad ki, hogy a komcsik tehetnek mindenről. Egyébként a Ravenglass rentals (kb. 65 szim a mainlanden) hálózat tulaja.
Clueless faktor: 5

Second Life Herald - az SL szennylapja. Nem blog, de csakazértis megemlítem. Egymással marakodó kicsinyes érdekcsoportok, félrevezető, hangulatkeltő cikkek, tulajdonképpen ugyanazért említem meg, mint az NPIRL-t: hogy tudjuk, létezik, és hogy nem kell adni a véleményére. Itt nem az igazzy művészektől rázza ki a hideg az embert, hanem a torz szenzációhajhászattól.
Clueless faktor: 7

Amazing Second Life Discoveries - egy mókás blog maradt a végére, az ASLD idétlenebbnél idétlenebb tárgyakat szerepeltet: pixelmacska, L$-égető hordó, orosz szupermen, emberevő növény, satöbbi, satöbbi. Megadja azt a finom mellékízt SL-hez, amit semmilyen ultra-high budget játék vagy agyonmarketingelt termék nem tud: az emberek véletlenszerűen generált idiotizmusának bukéját. Mindenképpen ajánlott, még ha számos poszthoz igencsak erős gyomor is kell.
Clueless faktor: 10/10 - de ez az a hely, ahova illik is, és mondhatni szándékos is.

Kihagytam az ugotrade pont com-ot, ami egyébként a legjobb szakmai site, de aki vette a fáradtságot, hogy idáig olvasson, bizonyosan bepötyögi most magától is ezt az url-t. Az olvasó hosszú cikkekre, elemzésekre számíthat, amik néha túl közelről (a nagyobb kép nélkül vagy annak téves értelmezésével) szemlélik a virtuális világok iparát, de szintén ajánlott kategória.

Egyébiránt pedig várok hasonló témájú, esetleg ezeknél jobb minőségű oldalakról szóló linkeket, beszámolókat, publikus netvibes nyitóoldalakat, satöbbiket; nyilván csak kiragadott példákkal hozakodtam elő, és a túlzottan is multi-game/world lapokat (pl. Massively) szándékosan nem vettem számba.

Szólj hozzá!

Címkék: közösség clueless

A bejegyzés trackback címe:

https://secondlife.blog.hu/api/trackback/id/tr30787272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása