Miez?

Szakértői blog, a virtuális világokról, legfőképp a Second Life-ról

SZÖVEG NAGYÍTÁSA: CTRL-+

Utolsó kommentek

RSS feedek

|home|

Live(d)ly - fanfár, örömtűz, bezár a Google Lively

2008.11.21. 08:44 a. prospero

Alig öt hónapot követően bezár a Google Lively. A bétából sem használhatóság, sem hivatalos közlemény formájában ki nem kerülő próbálkozás soha nem tűnt ígéretesnek, egyértelmű kudarc; az idei év utolsó napján csukja be kapuit véglegesen.

Próbáltuk - tetszett 20%-ban, nem tetszett 80%-ban. A kezelése körülményes, megszokható, de nehézkes és idegen, a mozgástér szűk és funkciótlan, a felhasználói tartalom teljes hiánya: összességében egy teljesen elhibázott konstrukció, ami mélységesen távol állt mindattól a profizmustól, amit a "guglitól" megszokhattunk.

Ráadásul a GL melegágya volt (és lehetett volna méginkább) a csaló kísérleteknek, tekintve, hogy a belépés a lassan mindenhatóvá (szem.ig.számunknál értékesebbé) váló Google account-unkkal történt. (Valamelyik külföldi blog meg is említi, hogy ezt adathalászok ki is használták, az oldalukba épített GL szoba hitelesítést mímílendő ablakkal.)

Örülök, hogy a Lively földbeállásával a "pakoljunk be mindent a böngészőbe" mozgalomnak bevittek egy jobb egyenest, mert egyre komikusabb, ahogy az ipari szereplők próbálnak mindent betuszkolni az egyébként nem erre való böngészőkbe.

Ahogy Philip Rosedale fogalmazott, annak idején az embereknek le kellett tölteni a Netscape-et, hogy böngésszenek, egy normális virtuális világhoz sem szabad, hogy ez lelki törést okozzon a T. felhasználóknak, még ha azóta föl is gyorsult minden.

(Egyébiránt, ha lesz időm (ez üres ígéret itt most, de hátha), akkor összerakok egy SLux-ot, valami SL-es Linuxot, ami kérdés nélkül a Second Life-al indít, hiszen mi másra is kellene egy gép, mint beszállni a mátrixba? (És nem a Mátrixba...) )

 

 

 

 

 

3 komment

Címkék: tech matrix más világok

A bejegyzés trackback címe:

https://secondlife.blog.hu/api/trackback/id/tr29780703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Su 2008.11.21. 17:48:58

SLux hmmm akar érdekes is lehet meg ha nem egy másik országba lennék még segítenék is neked.
Az első amit meg kell oldjál az az automatikus frissítés mert amikor legutoljára volt ilyen (már kötelező frissítés) akkor még a linuxos kliens nem tudta megcsinálni.
Persze ez jó egy hónapja volt vagy még több is? Kicsit idő zavarban vagyok.

viceuler 2008.11.24. 14:50:34

már a kezdésekor is érdekes volt, miért egy elavultnak tűnő koncepcióval akar a Google 3D-s metaverzumot csinálni. Ha már 3D, mint a Google Earth, akkor inkább kitalálhattak volna egy keretrendszert/klienst opengl-el és valódi 3d-vel a böngészőbeli nyomasztó korlátai helyett. és nem utolsósorban egy csomó google-szolgáltatást is bele lehetett volna előbb-utóbb integrálni.

a. prospero · http://secondlife.blog.hu 2008.11.25. 08:09:50

Időközben eszembe jutott, hogy az SL prefix használata különféle pereket vonhatna maga után, ld. Richard Minsky Vs Lindenek (az SLART használata miatt).

Most mindenki nagy odavan a Google Earth-ért mint virtuális világért, hogy majd összeszkecsappolják nekik az emberek a városaikat, de ha úgy vesszük az SL már egy továbbgondolása a tükörvilág koncepciónak, ahol megfér együtt egy RL hely másolata/vetülete a kitalálttal.
süti beállítások módosítása