Miez?

Szakértői blog, a virtuális világokról, legfőképp a Second Life-ról

SZÖVEG NAGYÍTÁSA: CTRL-+

Utolsó kommentek

RSS feedek

|home|

Void / OpenSpace sim mizériák

2008.11.18. 12:24 a. prospero

Némi kimaradást követően - miközben a Lindenék úgy döntöttek, kicsit megnógatják a megoldásszállítóikat, akik valójában javarészt lelkes öröknyubik és túlbuzgó marketingesek, akik túl sok időt töltenek SL-ben - megnézzük, hogy áll a forró vízbe dobott krumpli esete, a void simek új árazása.

Kis történelem

Annak idején, mikor a void szimek (ma már inkáb openspace szimnek hívják őket) megjelentek, tulajdonképpen egy kisebb közösség érdekeit szolgálták: a vitorlázókét. Ezek  a havi 50$-ért bérelhető, egységesen négyes csomagban egy normális szim áráért vásárolható régiók alacsony primlimitjükkel (1875 prim) szabad, bejárható privát területeknek tökéletesen alkamasaknak bizonyultak.

Aztán érkezett a bejelentés, a havidíjak emelkednek ($75-re), cserébe olcsóbban (400$, majd később 250$) és egyedileg veheti bárki őket, HA rendelkezik már normális szimmel. A prim limitet pedig 3750-ben, pontosan az eddigi duplájában állapítják meg.

A vita most azon megy, hogy ez volt a beetetés, vagy tényleg olyan hülyék a Lindenek, hogy nem látták, mi fog következni.

Nem kellett ugyanis sok ahhoz, hogy a land baronok rácuppanjanak a témára, és tömegesen zabálják fel éhes gyomrukba az openspace szimeket, rendelést rendelés követett, és 90-100$-os havidíjért bérbeadva ezeket jóformán bármelyik paraszt "nemesnek" érezhette magát.

Hozzáteszem, remek érzés saját területtel bírni, nemessé vált parasztnak lenni, ezt bárki megmondhatja, aki hasonló üzletbe beleugrott. Azt már csak halkan jegyezhette meg pár szkeptikus, hogy 1. nem lesz ennek jó vége, 2. tényleg nem lesz ennek jó vége, merthogy 1. gyanús, hogy a Lindenek tartalomszolgáltatóként kezdenek játszadozni Bay City-vel, 2. gyanús, hogy minden hülye telepakolja primekkel és fullos szimként használja, 295$ helyett 75$-t perkálva az "Isten Lab"-nak, 3. gyanús, hogy minden lassú és lagos ezeken az új csodaszimeken.

Azt ugyanis a legtöbbb land baron (a báró egyébként a legkisebb nemesi rang...) elhallgatta, vagy csak kellően ostoba/kapzsi volt hozzá, hogy felfogja, hogy egy openspace szim pontosan 1/4 részt kap a legértékesebb erőforrások egyikéből. Vagyis, ha magunk elé képzelünk egy blade szervert, amiben ott sutymog két négymagos processzor, akkor ebből 1/8-ad részt (1 CPU magot) kap egy normális szim, és 1/32! részt kap egy openspace.

Ráadásul a maradék részek dinamikusan kerülnek kiosztásra véletlenszerű (nem állandó!) openspace szimek között.

Képzelhetjük, hogy azok az "okosok", akik eddig teljes szimen üzemeltetett bevásárlóközpontjukat átmigrálták egy openspace szimre, "mert úgy megéri!", mekkora terhelést okoztak a velük 1 CPU magon osztozó társaknak. Az ilyen ostobák miatt a szándékosan light use-ra tervezett szimekre majdhogynem külön kellett optimalizálni a szkripteket, vagy egyenesen kikötni, hogy openspace-re NEM.

No, erre jött a revolúció (röviden összegezve: 125$-os havidíj 2009. januárjától), amire csürheként hördültek fel a népet képviselő(?) bloggolók, az olyan cluelessek, mint NPIRL Bettike vagy az undorító land baron biznisz egyik jelese, Sarah Nerd.

A legjobban azok hápogtak, akik még az ősi, 50$-os áron sunnyogtak openspace szimjeikkel, akiknek a Linden Lab, mint egy nagykernek, olcsóbban adta (ill. hagyta olcsóbbnak maradni) a termékét.

Végül, a jelen helyzetet magának Mark Lindennek a nyílt levele  alakította ki, definiálva az openspace-ek új árazását, a használat alapján:

A változatok

Openspace szim: ár: 250$, bérleti díj: 75$/ hó, avatár limit: 10, prim limit: 750, ismeretlen script limit, rendezvényeknek nem adhat otthont.

Homestead szim: ár: 375$, bérlet díj: 95$/hó 2009. januártól, 125$/hó 2009. júliustól, avatár limit: 20, prim limit: 3750, ismeretlen script limit, otthont adhat rendezvényeknek.

Tekintve, hogy a forint jelentősen gyengült, magyaroknak ez azt jelenti, hogy havi 12,000 Ft-ról kb. havi 25,000 Ft-ra emelkedik a költség, és még mindig egy "ócska" openspace-ünk van csak.

Azt hiszem, elmondható, hogy ezzel sokak alól kilőtték a lovat, még ha érthető is, hogy "nem úgy gondolták".

Pedig lenne min elgondolkodniuk, ugyanis ilyen tervezés mellett, ilyen alapvető bakikat elkövetve nem csoda, ha sokan másfelé kacsingatnak, egyetlen szerencséjük, hogy jelenleg semmilyen épkézláb versenytársuk nincs. (Lásd a fent említett rinyabloggerek kísérletei az Opensimulatorral üzemelő gridkísérletekbe való átköltözésről...)

2 komment

Címkék: gazdaság openspace

A bejegyzés trackback címe:

https://secondlife.blog.hu/api/trackback/id/tr95775250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Su 2008.11.20. 21:18:03

mondjuk nekem pont ezzel az ado novelessel (ami szerintem nem volt nagy hulyeseg csak kozepes) tettek lehetetlenne, illetve ertelmetlene a sim berlest

a. prospero · http://secondlife.blog.hu 2008.11.21. 07:49:18

Igazad van, maga az aremeles nem lett volna akkora hulyeseg, de amikor kulon kommunikacios szakemberuk van, akkor igy bevezetni egy ilyet...

A 750 primes limit meg kicsit rohejes, ha jol szamolom cirka 3500 m2 mainland fold prim limite...
süti beállítások módosítása